måndag 2 februari 2009

Besparingar på cancervården

Cancervården i Stockholm ska fram till nästa år spara in 53 miljoner kronor. 19 miljoner av dessa ska sparas in på personalen.

– Nivån är högre än vi trodde och jag känner viss osäkerhet över om vi klarar det utan att patienterna drabbas, säger tf verksamhetschefen Harald Blegen, till Svenska Dagbladet.

Personalen vid Radiumhemmet, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus har informerats om besparingarna och nu ska man undersöka hur man kan spara in pengarna utan att göra patienterna allt för lidande.

I kristider är det självklart att man måste se över alla kostnader och utgifter men man blir illamående när man tänker på att det sitter människor och fattar beslut om att göra besparingar inom cancervården innan man räknat ut hur en sådan besparing slår mot de sjuka.

Man ska försöka effektivisera läkarna och personalen. Det låter rimligt men jag har svårt att se att personalen är så oerhört oorganiserad idag att man kommer att kunna effektivisera enormt mycket där. Man hoppas också kunna spara in på kostnaderna för patienterna. Dagens Nyheter skriver att patienter med enklare och kortare cellgiftsbehandling ska kunna få det sittande i en särskild stol istället för liggande.

– Behandlingstiden är redan kort. Men där man tidigare haft en säng kan man ha två stolar och det ökar kapaciteten, säger Harald Blegen till DN.

Jag har svårt att finna rätt ord. Beklagligt känns bra men inte hårt nog.


Läs mer: SvD: Radiumhemmet måste spara 53 miljoner, DN: Cancervård i Stockholm ska spara 53 miljoner, Stockholm City: 53 miljoner ska sparas inom cancervården
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Märta Mazarin sa...

Exakt HUR ska man spara pengar utan att patienter blir lidadande? Nån politiker får gärna förklara.