fredag 13 februari 2009

Camilla lämnade över namnunderskrifter

Idag överlämnades namnunderskrifterna i Camillas matuppror till jordbruksminister. I korthet krävde undertecknarna:

* att vi prioriterar närproducerad/-lagad mat inom skola, vård och omsorg framför industrimat (t ex cook chill)!
* att livsmedelsindustrin prioriterar råvaror framför onödiga tillsatser (t ex smakförstärkare och transfetter)!
* att dagligvaruhandeln prioriterar naturlig hantering av mat framför industriell (t ex gasning av köttfärs)!

Enligt uppgifter i media är vi 68 000 som skriver på listan för sådana självklarheter. Tyvärr lär inte listan hjälpa i någon större utsträckning och barnen i skolan och de sjuka lär även fortsättningsvis få äta mat som transporterats långt och industribehandlats. Men om uppropet har fått några att tänka efter så är det underbart.

Jag är tacksam mot Camilla Sparring för att hon drivit insamlingen, lyckats få med sig tidningar och organisationer och slutligen rott det hela i hamn och lyckats få till ett möte med ansvarig minister. Eskil Erlandsson har jag inga höga tankar om och tror inte på förbättring genom hans försorg, men möjligen kan andra politiker inse att matfrågan tas på allvar av många svenskar och försöka vinna anhängare genom att driva frågan.

Det viktiga är att matupproret inte stannar nu när underskrifterna är överlämnade utan att alla som skrivit på fortsätter att engagera sig för bättre mat.


Läs mer: Camillas matuppror, Nyhetskanalen: Matuppror tågade mot riksdagen, PRO: Camilla lämnade över namninsamling, Dalarnas tidningar: Minister fick ta emot 68 000 matprotester
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: