onsdag 4 februari 2009

Azofärgerna kvar i butikerna

I januari förra året skrev jag flera inlägg om azofägerna som hittas i godis, läsk och även mediciner för barn. Uppmärksamheten som bland annat Råd och Rön drog igång gick handeln att backa och man lovade att göra något åt de skadliga färgerna. Azofärgerna var förbjudna i Sverige fram till 1995 då Sveriges medlemskap i EU tvingade Sverige att åter tillåta färgerna. Forskare har kunnat koppla azofärgerna till hyperaktivitet, koncentrationssvårigheter, vredesutbrott och allergiska reaktioner hos barn.

Nu visar Råd och Rön att azofärgerna inte alls är borta ur butikerna. Några produkter har tagit bort azofärgerna men ämnena är fortfarande vanliga i butikerna, trots handelns löfte att göra något åt saken. Så snart mediestormen gick över försvann tydligen också intresset att ta bort ämnena.

Lite förbättringar är dock på väg – men det har vi inte handeln att tacka för. EU har beslutat att det ska finnas varningstext på livsmedel med misstänkta färgämnen. Beslutet togs efter att en brittisk undersökning visade att sex färgämnen, varav fem var azofärger, kunde orsaka koncentrationssvårigheter och hyperaktivitet hos barn. Färgerna som undersöktes var:

• E102, tartrazin
• E104, kinolingult (ingen azofärg)
• E110, para-orange
• E122, azorubin/karmosin
• E124, nykockin
• E129, allurarött AC

EU-parlamentarikern Åsa Westlund (s) fick i våras med sig EU-parlamentet på att kräva totalförbud av azofärgerna men ministerrådet valde att motverka planerna. Inget land ställde sig bakom förbudet, inte heller Sverige. Man undrar hur det kan komma sig. Sverige hade uppenbarligen förbud tidigare. Azofärgerna har inte ändrats. Det som ändrats är politikernas inställning. Vad ligger bakom det?


Läs mer: Råd och Rön: Fler azofärger än någonsin (innehåller bland annat lista på produkter), Luft till salu: Varning för tuggummiautomaterna, Luft till salu: Farliga azofärger i läkemedel, Luft till salu: Giftigt godis listas
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: