måndag 16 februari 2009

Gasledningen i Östersjön - vem fattar egentligen besluten?


De går på middagar tillsammans och håller tal tillsammans. Notan står alltid den ena parten för. Det är samma part som knyter kontakter och aktivt värvar spelare från det ena laget. Helst värvar de personer med inflytande och god strategisk insyn. Kampen om att få dra en gasledning genom Östersjön pågår för fullt. På ena sidan står Nord Stream och på den andra står de länder som berörs. Vissa av politikerna i länderna har inte bestämt sig än, några är för och andra är emot. Som tydliga motståndare står miljörörelsen och havsbiologer.

Men Nord Stream, som ägs till 51% av ryska Gazprom (som i sin tur ägs till 50% av Ryssland), har en plan. De köper fienden. TV4:s Kalla fakta igår var ett intressant program. Vi fick se hur Nord Stream riktat in sig på att värva tidigare politiker till sin stab av lobbyister. Bland personerna som värvats finns Tysklands tidigare förbundskansler Gerhard Schröder och Finlands tidigare statsminister Paavo Lipponen. I Sverige har man värvat Dan Svanell som varit pressekreterare åt sju socialdemokratiska ministrar och statsministerns förra statssekreterare Ulrica Schenström.

Dessa individer glider nu runt i maktens korridorer och försöker värva sina forna kollegor att säga ja till gasledningen.

Utanför Gotlands kust kommer gasledningen att dras. Man kommer att dra upp miljögifter från botten och sannolikt förstöra för djurlivet där. Fågellivet är direkt beroende av miljön som den är nu och en dragning av gasledningen skulle kunna rubba den naturliga balansen.

Gotland tillhör därmed de kommuner som lobbyarbetet inriktar sig på. 70 miljoner kronor ska Nord Stream ha betalat för att rusta upp hamnen i Slite. Man har sponsrat en utställning på läsmuseet Fornsalen och arrangerat middagar där landshövdingen, Miljöpartiets tidigare språkrör, Marianne Samuelsson hållit tal i Nord Streams tält. Dessutom har man givit ekonomiskt stöd till Gotlands högskola för att vinna goodwill. Lite intressant i sammanhanget är att såväl Samuelsson som högskolan är de som kommer med avgörande synpunkter på dragningen av gasledningen.

Det sista ordet är inte sagt än. Men oavsett vad som sägs längre fram så är det svårt att veta vems orden egentligen är? Är det politikern som talar, eller forskaren, eller är det ord som lagts i munnen på dem av Nord Streams lobbyister och pengar?

Programmet kan ses här.


Läs mer: TV4: Vad har hänt hittills?, TV4: Tunga ex-politiker ska vända opinionen, Gotlands tidningar: Artikelserie om gasledningarna från 2007, Newsmill: Detta är vad Schenström kan sälja till Nord Stream, DN: Schenström lobbar för gasledning, TV4: Politiker vill införa karantän, DN: Klart för remiss om gasledningen, Nord Stream, Kristianstadsbladet: Osäker lokal utrikespolitik, Jens Holm: Stoppa svängdörrarna hos regeringskansliet, ang Nord Stream, Dick Erixon: Putin köper svenska politiker,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: