torsdag 22 januari 2009

Lösningen är att konsumera mindre

Jag läser att EU:s plan att förbjuda glödlampor krockar med Sveriges förbud mot kvicksilver. Anledningen är att lågenergilampor innehåller kvicksilver och det skulle bli väldigt mörkt om man inte tillät vare sig vanliga glödlampor eller lågenergilampor. Sverige inför därför ett undantag för lågenergilampor som även fortsättningsvis kommer att vara lagliga och innehålla kvicksilver.Människor gör ofta undantag för något lite bättre och byter ut varor. Lik förbannat smälter isen där uppe i norr och vi hotas av nya katastrofer. Lösningen är nämligen inte att vara duktig och återvinna läskburken, köpa ekologiska kläder att fylla ut garderoben med, välja ekologiska bananer och så vidare. Lösningen är nämligen än mer självuppoffrande än så. Istället för att återvinna läskburken bör man fundera redan i butiken om man verkligen behöver den där läsken eller om det kanske inte vore bättre för både den egna hälsan och miljön att dricka vanligt härligt nyttigt vatten där hemma. Visst är det bättre med lågenergilampor men det bästa är att inte ha lampor tända i onödan. Väldigt mycket ström går åt i våra bostäder i onödan genom maskiner och lampor som är på utan att vi använder det. När man står i klädbutiken kan man fundera på om man verkligen behöver fler kläder. Det är bättre med giftfria ekologiska kläder än miljöfarliga sådana, men det bästa är naturligtvis att inte köpa onödigt många plagg. I kommunerna talas det allt mer om att klimatkompensera när man reser omkring och representerar. Jag skulle nog mena att kommunerna i första hand borde se över sin budget och fundera på om deras politiker och tjänstemän verkligen behöver resa så mycket om de gör. Klimatkompensera är säkert bra men att låta bli att resa är bättre för såväl miljön som kommunens ekonomi.

Jag kommer längre fram att utveckla dessa tankar. Naturligtvis menar jag inte att vi aldrig ska dricka annat än vatten, börja springa runt nakna och leva i mörker. Jag är ingen extremist åt det hållet men jag menar att vi idag gått till överdrift åt andra hållet och håller på att konsumera ihjäl både oss själva och vår planet.


Läs mer: Energimyndigheten: Förbud mot kvicksilver hindrar inte användningen av lågenergilampor, Miljöaktuellt: Lågenergilampor undantas kvicksilverförbudet, DN: Temperaturen stiger i Antarktis, Miljöaktuellt: Fp i Göteborg vill klimatkompensera, Miljöaktuellt: Antarktis blir varmare
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Problemet är at världen är uppbyggd med en infrastruktur som går ut på att producera och konsumera.Om inte behövs ett helt nytt tankesätt som inte kommer att slå igenom innan ett antal hårda bakslag drabbat denna mänsklighet som t ex världskrig i jakten på de sista oljedropparna mm.

“The Greatest trick God ever pulled was convincing the world he made it all and then he vanished.”

Geten sa...

“Det är nästan säkert att växthusgaserna bidrar”. Ha ha ha.

Det kan man kalla omsvängning! HA HA HA.

Nu vet vi alltså inte ens om de BIDRAR. Nej, och det är klart

När icke politiker nu är överrens om att 95% av växthuseffekten avgörs av mängden vatten i atmosvären, ja då måste även politiker svänga.

De som har drivit koldioxidfrågan skall nu skämmas - de har blod på sina händer - folk tankar bilarna med 3:e världens bröd, medans de svälter. Baserat på rena spekulationer!

Stefan sa...

Geten. Även om något skulle vara fel i tankegångarna så ligger ändå grunden i att vi måste ta tillvara på våra resurser och inse att de inte är oändliga. Oljan kommer att ta slut. Alla andra naturtillgångar också om vi inte börjar tänka om i vårt levnadsmönster.