onsdag 21 januari 2009

En av tio gravida krökar

Andelen gravida som dricker alkohol har minskat kraftigt sedan 2004. Då drack 30 procent medan de väntade barn, idag är det färre än 10 procent, skriver TT. Det känns fortfarande både motbjudande och underligt nästan en av tio väljer att dricka alkohol under graviditeten. Det är knappast någon hemlighet att detta skadar barnen på flera sätt och kan orsaka livslånga skador hos barnet likväl som missfall.

Folkhälsoministern menar att nedgången av andelen som dricker beror på en medveten satsning där barnmorskorna utbildats om alkoholskador och informerar gravida i högre utsträckning än tidigare.

Det är bra. Kanske borde informationen nå ut ännu bättre och även innan graviditeten, exempelvis i skolan. Att välja att dricka alkohol när man är gravid är en oerhört egoistisk handling och ett tydligt tecken på att man inte är mogen att bli förälder.


Media: Kristianstadsbladet, HD, DN, Allt om barn
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Att tycka att man inte är mogen att skaffa barn för att man dricker 3 glas vin under hela graviditeten är väl ändå att ta i, tycker jag. Skador på barn syns ju på barn där mamman dricker mycket och ofta