söndag 25 januari 2009

Frisörskor föder mindre barn

Tidningen Allt om Barn publicerade nyligen en artikel som ska slå hål på myter. Tidningen väljer att gå helt på vad det finns bevis för istället för vad det inte finns bevis för. Den förra meningen kanske lät flummig men jag ska försöka förtydliga vad jag menar. En gång i tiden visste man inte att rökning var farligt. Det fanns inga bevis för rökningens följder som cancer och KOL. Det betyder dock inte att rökningen på den tiden var ofarlig och blev skadlig först den dagen en forskare lyckades förstöra stämningen genom att komma på att rökning är livsfarligt.

I Allt om Barn ställs frågor som ”Är det farligt att färga håret när man väntar barn?” och man vill slå hål på ”myter som ”En gravid ska inte bleka tänderna” och ”Antiperspiranter kan ge cancer”. Allt besvaras som falskt. Anledningen är att det saknas bevis eller tillräckligt många bevis.

Angående antiperspiranter menar man att ”[d]et finns forskning som visar på att regelbundet applicerade aluminiumbaserade lösningar kan ge hormonella effekter som kan leda till bland annat bröstcancer, och detsamma gäller för de parabener som används som konserveringsmedel i produkterna.” Men man lugnar läsarna genom att påpeka att dessa bevis inte är så många så det är ingen fara. Man kan pusta ut tills fler rapporter visar skadligheten.

Angående hårfärgningsmedlet skriver man: ”det finns inga bevis för att hårfärgningsmedel skulle påverka fostret”. Man skulle lika gärna kunna skriva att det inte finns några bevis på att det inte påverkar fostret. Forskningen har helt enkelt inte hunnit med men vad vi vet är att forskning av Lars Rylander visat att frisörskor föder mindre barn än andra. Frisörskor föder barn som i snitt är 50 gram mindre än andra. Rökare föder barn som är 200 gram mindre än ickerökare, men då ska man komma ihåg att det fanns en tid då rökning inte var farligt eftersom det inte fanns några bevis för att rökning skulle påverka fostret.

Jag säger inte att det är farligt för fostret att färga håret, använda deodoranter med skumma metallföreningar eller bleka tänderna. Däremot skulle jag aldrig säga att det är helt riskfritt om jag hade lika lite fakta som Allt om barn.

Idag skrattar vi åt läkarnas naiva inställning till tobak i början av det förra sekelskiftet. Jag vill inte bli en person som det skrattas om i framtiden – även om en och annan säkert skrattar åt mina varningar idag.

Läs gärna mer i länkarna nedan.


Läs mer: Allt om Barn: Myterna i mammas skönhetshylla, Karneval Verbal: Mytbildande mytavlivning, LoTidningen: Kemikalier och stress faror för frisörer, Aftonbladet: Frisörskor föder mindre barn, Aftonbladet: Frisörer kan få sjuka barn, Läkartidningen: Hårfärgning och risken för cancer, Shenet: Deodoranter
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Kerstin sa...

Äntligen en som är från samma planet som jag =)
Jag bloggade oxå om detta när jag läste det. Jag får nästan hjärnblödning av sånt här!! Bara för att det inte är bevisat så är det inte farligt... *suck*

Vet du att huden är människans största organ? Vi absorberar ämnen genom huden. Så som hudlotions, deo, schampo mm, mm. Och även Triclosan som är sjukt giftigt som finns i både vissa tandkrämer och mjällschampo.

Jag har även hört att när man färgar håret så hittar man spår av meikalier i urinen efter ca 20 min.

Keep up the god work!

Kerstin sa...

Kemikalier ska det naturligtvis vara =)

Samuel sa...

Det är personer som du som borde jobba på livsmedelsverket.

Sen skulle jag vilja tillägga en sak. ofta är inte en produkt farlig bara om man använder den, men ofta använder man ju flera olika, och helt plötsligt är man uppe i en jätte hög med olika giftiga ämnen som inte är "giftiga egentligen".

Nu blev jag nog lika flummig som du, men du förstår nog vad jag menar.