
Svenska Dagbladet har publicerat en intressant artikel om hur mycket vatten man egentligen förbrukar utöver det vatten man använder när man duschar eller dricker. Enligt artikeln, som hänvisar till professor John Anthony Allan från King's College i London att det går åt 2 700 liter för att producera en t-shirt, en hamburgare 2 400 liter.
Exakt hur detta påverkar miljön framgår dock inte i SvD:s artikel. I vissa delar av världen är vatten en bristvara. Självklart är att det är av ondo för befolkningen i dessa platser om vattnet används till att göra jeans istället för att användas till att odla mat eller att dricka. Världsnaturfonden har lagt ut ett pressmeddelande om den dolda konsumtionen av vatten som lite mer förklarar frågan.
DN berättar att klimatförändringarna är på väg att orsaka en global vattenkris och hänvisar till FN:s klimatpanel IPCC. Läsningen gör en inte så munter.
På tal om vatten kan befolkningen i Bromölla nu tvätta sin bil mer miljövänligt än tidigare.
- Inga föroreningar kommer ut i kommunens vattennät. Det enda vi släpper ut är filtrerat rent vatten, berättar Martin Olofsson, för Kristianstadsbladet.
Avslutningsvis länkar jag till två ledsamma artiklar på vattentemat, om sjukdomar som sprids genom förorenat vatten. I Sverige kan vi drabbas av diabetes på grund av arsenik i vattnet medan Västafrika drabbats av en koleraepidemi som sprids genom vatten och mat.
Läs mer:
SvD: Vattenförbrukningen ofta dold
Världsnaturfonden: Varje svensk konsumerar 74 badkar vatten om dagen
DN: Klimatförändringarna orsakar global vattenkris
World Water Week
WWF: Fresh water
Kristianstadsbladet: Miljön i fokus på ny biltvätt
Svt: WHO varnar för kolera i Västafrika
Arsenik i vattnet kan ge diabetes
Läs även andra bloggares åsikter om vatten, vattenkonsumtion, Svenska Dagbladet, John Anthony Allan, kläder, mat, Världsnaturfonden, WWF, Bromölla, biltvätt, arsenik, kolera, diabetes, Världsvattenveckan, Stockholm, klimatförändringarna, IPCC