måndag 6 juli 2009

Högre alkoholskatt löser inga problem

Kristdemokraternas Göran Hägglund vill höja priset på alkohol. Anledningen är en höjd alkolkonsumtion i Sverige, en ökning som tros bero på att alkoholpriserna inte följt prisnivån på andra varor eller svenskarnas genomsnittliga inkomstökningar.

Sedan 1995 har svenskarnas lön ökat med cirka 30 procent medan alkoholpriserna relativt sett minskat. Ölpriserna sjönk med 30 procent, vinpriserna sjönk med 3,5 procent och spriten med 2,3 procent.

Som hälsofreak med ett hjärta som klappar för folkhälsa är det naturligtvis oerhört tråkigt att läsa att alkoholkonsumtionen har ökat. Jag tror dock inte på Hägglunds krav på prisökning. Innan priserna sjönk hade vi stora problem med såväl hembränt som smuggelsprit. Dessa problem finns kvar men har minskat. Det är inte längre lika lönsamt för ligor att smuggla in öl och sprit till Sverige eftersom vinsten är mycket mindre. På så sätt går pengarna för alkoholen in i statskassan istället för till kriminella ligor som har alkoholförsäljning som en av sina inkomster vid sidan om försäljning av andra varor som vapen, narkotika eller människor.


Det blir fler butiker av detta slag med högre spritskatt

Egentligen har jag inte speciellt mycket emot om någon vill bränna sprit hemma till husbehov, jag vet också att ute på bygderna så blundar ofta polisen för husbehovsproduktion. Däremot blir det ett problem när det bränns större volymer och säljs, främst för att det ofta riskerar att nå ut till minderåriga.

Hägglund säger också att han vill arbeta för att stoppa alkoholreklam till ungdomar i EU. Det gillar jag. Det viktigaste är nämligen inte att verka för höga priser och förbudsivrande utan för attitydförändringar. Om ungdomar har andra intressen så behöver de inte supa på helgerna. Om föräldrar inte bjuder sina barn på alkohol så fördröjs alkoholdebuten vilket visat sig generellt sett vara av godo.

Jag tar gärna en öl ibland, eller ett glas rom eller whiskey. Jag är ingen förespråkare av helnykterhet, även om jag respekterar och i viss mån beundrar dem som väljer den banan. Däremot bör samhället arbeta för att förebygga ungdomsfylleri och det gör man genom attityder, inte prishöjningar.


Läs mer: Svd: Hägglund vill höja skatten på alkohol, Svd: Hur ser drickandet ut i Sverige?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: