måndag 6 juli 2009

Hägglunds alkoholförslag ogillas av alliansen

Göran Hägglunds förslag om att höja skatten på alkoholhaltiga drycker för att på så sätt komma åt ungdomsfylleri och missbruk får mothugg. Inte oväntat kommer kritik från Sveriges bryggerier. Deras intresse är att få sälja öl så konstigt vore om de hade ställt sig med tårar i ögonen och applåderat förslaget.Precis som jag var inne på i mitt inlägg tidigare i dag så menar dock Sveriges bryggerier att det är smugglingen som är det stora problemet.

– Det är ungdomsfylleriet vi båda vill åt och då är det här helt fel väg att gå. En tredjedel av alkoholen är insmugglad och mycket säljs till ungdomar, säger Cecilia Giertta, vd för Sveriges bryggerier till Svenska dagbladet.

Moderaterna och centerpartiet menar att en skattesänkning i stället är att föredra medan Folkpartiet tycker att nivån som den är i dag är lagom.

Jag tror inte att en prissänkning vore den bästa vägen. Priset är nog ganska bra som det är nu. Det är inte enormt lönsamt för stora ligor att smuggla men naturligtvis förekommer det. Det är en polissak och resurser bör läggas på att spåra smugglarna. Direkt när polisen ser en minderårig med alkohol bör utredningen påbörjas och polisen bör göra allt i sin makt för att ta reda på var barnet fått tag i spriten. På så sätt kan man utreda uppåt i kedjan och kartlägga försäljare.

Men, åter igen, det är i första hand attityder man bör jobba med. Om ungdomar har givande intressen så dricker de mindre. Om det inte anses ”tufft” att supa så kommer färre att göra det. Lagarna ska vara ett vapen mot ungdomsfylla men framförallt är det alla vi medmänniskors attityd och omtanke om våra unga som är avgörande.

Läs mer: Luft till salu: Högre alkoholskatt löser inga problem, Svd: Hägglund vill höja skatten på alkohol, Svd: Hur ser drickandet ut i Sverige?, Dagens Media: Hägglund vill stoppa alkoholreklam, Svd: KD:s förslag sågas av alliansen, Svd: "Hägglund pratar som om Sverige vore isolerat", Metro: "Höjd alkoholskatt kommer att ökaprivatimporten"
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: