måndag 23 mars 2009

En cigg till lillflickan?Vart fjärde barn under två år äter sötsaker två-tre gånger i veckan, visar en ny undersökning från försäkringsbolaget Trygg-Hansa. Hela 24 procent av småbarnen får godis och andra sötsaker flera gånger i veckan.

Det låter helt vansinnigt. Barnen drogas med socker och blir redan i detta tidiga stadium sockerberoende. Sockret gör barnen överviktiga men också oroliga och psykiskt instabila. De föräldrar som öser godis över barnen kan lika gärna introducera cigaretter också. Även det kan göra barnen tillfälligt glada samtidigt som man i all sin godhet skapar ett livsfarligt beroende hos barnen.

Undersökningen visar också att så många som 14 procent av småbarnen inte får hjälp av föräldrarna med tandborstningen. Somliga borde i sanning inte ha barn.


Läs mer: DN: Tvååringar matas med godis och sött
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

Samuel sa...

Vilken aggressivitet! "Vissa borde inte ha barn" "kan lika gärna ge barnen cigg"
Glöm inte bort att "sockerberoende" INTE ÄR ETT VETENSKAPLIGT BEGREPP. Det finns ännu inte evidens att stötta dessa påståenden. Det betyder ju inte att problemet inte finns, men att jämföra med cigaretter...nej, ta ett par steg tillbaka och betrakta din trendbyggda hysteri.

Luft till salu sa...

Samuel. Det finns inget som tyder på att barn skulle ta skada av en cigg heller. Om du tror att det är lämpligt att ge ditt barn massor av godis varje vecka så finns det absolut anledning för dig att studera forskningens rön. Sockerberoende kanske inte är ett vetenskapligt begrepp men det är inte desto mindre något som finns. Däremot är det ett vetenskapligt faktum att socker i överdrivna mängder är direkt skadligt. Det är också ett faktum att fetma är en av vår tids största folksjukdomar. Det är trendigt att vara överviktig, men för den sakens skull bör du inte föra över det till dina barn. Det gör dig till en direkt usel förälder.

Samuel sa...

Då tycker jag att du ska bjuda närmaste tvååring på en prince, fråga sedan hur hon/han mår. Ökad fetma är tyvärr en trend i samhället men knappast någon väljer att vara fet för att det är ett eftersträvansvärt ideal - tvärtom så har vi ett osunt supersmalideal bland framför allt tonårsflickor, orsakad av en vansinnigt överdriven utseendefixering (som på något sätt tycks kopplas ihop med ett förvrängt hälsobegrepp, fick nyligen en "bilaga om kvinnors hälsa" med min morgontidning, nästan på varje sida fanns plastikkirurgiannonser). Den ökade fetman får antas bero på dåliga matvanor i kombination med för lite motion. Att ge små barn godis och läsk är absolut olämpligt men jag trodde att vi sedan länge visste att kunskapsförmedling är bättre än fördömande? Jag behöver i alla fall ingen påve som delar ut bannbullor, tack så mycket.