tisdag 13 april 2010

Maten vi äter - Gamla och nya matmyter - vad tror svenska folket?

Pressmeddelande från Konsumentföreningen Stockholm:

Över 1 000 svenskar har genom en webbenkät tagit ställning till Konsumentföreningen Stockholms 25 påståenden om mat. Svarsalternativen var Sant och Falskt. Resultatet visar att det finns många, både gamla och nya myter om mat, som lever. Undersökningen har genomförts dels för att mäta svenska folkets kunskap och dels för att lyfta fram fakta kring frågor om mat som ofta är omgärdade av missförstånd. Rapporten finns för nedladdning i högerkolumnen.

Nedan redovisas sex av 25 frågor

Sju av tio tror fortfarande att det finns äppelmos i lingonsylten
För många år sedan uppdagades det att några lingonsylttillverkare drygade ut sylten med äpple. Detta sker inte längre. Men 72 procent av svenskarna tror fortfarande att det är sant.

Över hälften tror att matens miljöpåverkan kommer från transporterna
65 procent av svenskarna tror att det är transporterna som står för den största miljöbelastningen i livsmedelskedjan, men det stämmer inte. I ett livscykelperspektiv är det råvaruproduktionen som i de flesta fall har störst andel av produktens totala miljöpåverkan.

Nästa alla tror att det finns genmodifierade livsmedel i svenska butiker
Det är tillåtet med genmodifierade livsmedel i EU, men de största svenska livsmedels-kedjorna har valt att inte ha dessa produkter i sitt sortiment. Trots det tror 90 procent av svenskarna att det finns i svenska livsmedel.

Kunskapen om E-nummer är ganska låg
De flesta livsmedelstillsatser har ett ID-nummer, ett så kallat E-nummer. E:et står för EU och betyder att EU har bedömt och godkänt tillsatsen. 40 procent av svenskarna kände till detta.

Myten om plastkulor i lättmargarin lever fortfarande
Två tredjedelar (66%) har lärt sig att ryktet från 70-talet, om plastkulor i margarin, är en myt. Men var tredje (34% ) tror fortfarande att det stämmer.

Majoriteten tror att det är vanligt med industriella transfetter
Kritiken mot industriella tranfetter har gjort att de i princip försvunnit från den svenska livsmedelsmarknaden. Livsmedelsverkets stickprovsundersökningar visar att de återfinns i ytterst få livsmedel, oftast importerade kex och kakor. Trots det tror åtta av tio (80%) att det är vanligt förekommande.

Läs hela rapporten här (pdf).
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

alma sa...

Hejsan!
Intressant läsning och inspirerande blogg!
Kika gärna in på min om du har lust.
Ha en fin dag!
Kram