KRAV kommer inte att införa någon speciell klimatmärkning. Man har kommit fram till att det blir för avancerat och rörigt för både konsumenter och för dem som ska räkna ut klimatvärdet på varje produkt.
I stället ska klimatkriterierna, som till stor del handlar om hur stora utsläpp av växthusgaser som varuproduktionen föranlett, byggas in i Kravreglerna, skriver Dagens Nyheter. Det är väl på gott och ont antar jag. Krav är ett välkänt och pålitligt märke. Ett klimatmärke med olika grader av klimatpåverkan hade nog varit svårtytt. Samtidigt hade det säkert hjälpt många konsumenter att välja klimatsmarta produkter som dock inte platsar under Kravs regler.
En enkel regel är dock att välja närproducerad mat. Det är inte alltid det bästa ur klimatsynpunkt men i alla fall väldigt ofta (om man jämför likvärdiga produkter).
Läs mer: Luft till salu: Klimatmärkningens vara eller icke vara, DN: Klimatpåverkan ska bakas in i Kravmärke, Miljöaktuellt: Därför släpper Krav planerna på klimatmärkning, Trelleborgs Allehanda: Krav avstår från klimatmärkning, Svd: Klimat krav för krav, Forskarbloggen: KRAV om klimat, TEM-Funderingar: Klimataspekten inkluderad i ny KRAV-märkning, Krav.se: KRAV behöver inget tilläggsmärke för klimatfrågor
Läs även andra bloggares åsikter om KRAV, kravmärkning, klimatmärkning, klimat, mat, miljö
söndag 22 februari 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Närproducerat är bra säger du.
Inte i Sverige, tyvärr.
Svenskt kött dryper av cancer och hjärtinfarktgivande omega6-fettsyror.
Det är ju faktiskt så att sydamerikansk nötkött är mycket nyttigare, godare och klimatsmartare än svenskt segt kokött.
Svenska kor matas med spannmålsfoder som orskar obalansen i fettsyrorna.
Vi har ett klimat som är kallt.
Vi behöver uppvärmning för att klara oss på vintern och för att odla i växthus.
Skicka en kommentar